Un borcan cu ”analize¹” stătea pe biroul eminentului profesor Sir William Osler de la Universitatea Oxford. În fața lui era o sală plină cu studenți la medicină ce ascultau prelegerea sa cu privire la importanța observării detaliilor. Pentru a sublinia acest lucru, el a spus:

   – Acest recipient conține o probă de ”analize”. Este, adesea, posibil să determini boala de care suferă pacientul prin intermediul gustului.

   Și-a înmuiat un deget în lichid și l-a introdus în gură. Apoi a continuat să vorbească:

   – Acum voi trimite borcanul pe la fiecare. Vă rog pe fiecare să faceți exact ce am făcut eu. Poate putem învăța ceva despre importanța acestei metode de învățare.

   Borcanul și-a croit drum din rând în rând, fiecare student introducându-și degetul în urină și gustând cu curaj conținutul. Dr Osler a luat înapoi borcanul și s-a uitat în ochii studenților săi. Apoi le-a spus:

   – Domnilor, acum veți înțelege ce am vrut să spun despre importanța detaliilor. Dacă ați fost atenți, ați fi văzut că mi-am introdus degetul arătător în ”analiză”, dar în gură l-am băgat pe cel mijlociu.

               .                                                                                                                                                                                                                      Ilustrații fierbinți, Wayne Rice.

¹urină

Reclame